Kurzy varenia

Indonézska kuchyňa nie je len smažená ryža

Kurzy varenia sú medzi turistami na Bali čím ďalej, tým viac obľúbené. Kulinárske centrum Bali sa nachádza v Ubude. Kurzy organizujú niektoré reštaurácie vo vyhradených priestoroch. Recepčné v hoteli by Vám mali byť schopné kvalifikovane poradiť. Okrem varenia sa tu môžete učiť aj výrobu sladkostí, praliniek a čokolády. Populárna je návšteva kávových plantáži a manufaktúr na výrobu čokolády. Získané znalosti môžete neskôr využiť aj doma pri príprave exotických pokrmov. Väčšinu surovín je už možné zakúpiť aj na Slovensku.

  • Naučte sa variť skvelé miestne polievky, ktoré môžete pripraviť aj doma
  • Zaujímavá úprava bravčového s ryžou
  • Jednoduché a chutné vegetariánske jedla - Gado Gado a Cap Cay
Kurzy Varenia Na Bali
Kurzy Vaření Na Bali

Kde nájsť kurzy varenia

Za posledné roky sa rozšírila ponuka kurzov a lekcií, kde Vás miestny kuchári s bohatými skúsenosťami zasvätia do tajov prípravy tradičných jedál.
Ostrov Bali má hneď niekoľko miest, kde sa vyhlásenú kuchyňu môžete naučiť. Medzi hlavné centrá gastronómie na Bali patrí predovšetkým mestá Ubud, Seminyak, Sanur alebo Nusa dua.
Tu môžete nájsť hneď celú radu škôl s ponukou kurzov zameraných na najrôznejšie kategórie v príprave pokrmov. Nahliadnite pod pokličku kuchárom, ktorí dokonale ovládajú prípravu balijskej kuchyne a typických pokrmov.

NÁŠ TIP

Skúste kurzy varenia v Ubude. Je tu rozšírené používanie organicky vypestovaných surovín. Navštívte farmu s reštauráciou Sari Organic v ryžových poliach nad Ubudom.

Kurzy Vaření Na Bali

Aké pokrmy sa naučíte

Indonézska kuchyňa pracuje hlavne s ryžou a s množstvom korenín. Veľmi populárna je citrónová tráva, chili omáčka sambal, využitie baklažánu a arašídová omáčka. Základom väčšiny pokrmov je ryža, pripravená na sladký alebo slaný spôsob. Pre balijskú kuchyňu je typická celá rada veľmi aromatického korenia ako je zázvor, muškátový oriešok, kurkuma alebo koriander. Chuťovo si príde na svoje aj milovník pálivého jedla, aj ten, ktorý zrovna neholduje chili alebo sambalu, ktorý je extrémne pálivy a pripravuje sa z chili.

  • Babi Gulig - bravčové s ryžou a pálivou omáčkou
  • Nasi Goreng - tradičná smažená indonézska ryža
  • Gado Gado, Cap Cay - vegetariánske pokrmy
  • Soto Ayam - skvelá kuracia polievka
  • rôzné druhy kari - kombinácia thajskej a indonézskej kuchyne
Kurzy Vaření Na Bali

Ako taký kurz prebieha

Väčšina kurzov má za cieľ zoznámiť Vás s tradičnou balijskou kuchyňou, s pestrou paletou chutí a ingrediencií. Naučíte sa pripravovať miestne pokrmy pod vedením skúsených kuchárov. Začnete tým, že spoločne vyrazíte na trh, kde sa naučíte rozpoznávať a vyberať ingrediencie z bohatej ponuky čerstvých surovín. Po návrate si spoločne vypijete čaj alebo kávu a kuchár Vás zoznámi s pokrmom, ktorý budete pripravovať. Zoznámite sa ako postupovať pri príprave zvoleného menu, ako pripraviť všetky ingrediencie a ako správne ochutiť svoj pokrm tak, aby bol k nerozoznaniu s tradičnou ponukou. Zároveň si odnesiete najdôležitejšie posolstvo - radosť a zábavu z prípravy jedál, ktoré sa nesú celým kurzom.

Garant destinácie

Ada Tzoneva špecialistka na Bali a Indonéziu

KONTAKTUJTE NÁS

Skúste niečo odlišné - napríklad pralinky

Stále viac pribúda tiež miest, kde si môžete vyskúšať a naučiť sa prípravu veľmi netradičných a moderných pochutín, ktoré nie sú pre Bali typické, ale kulisa ostrova im pridáva na exotickej chuti.
Napríklad v Uforia Chocolate Factory Vás naučia prípravu čokoládových praliniek.
Môžete si prehliadnuť kávové plantáže - oblasť Kintamani alebo navštíviť tradičnú výrobu soli v Kusambe.

 

často kladené otázky

viac otázok